Wellness – Hammam-törökfürdő

Wellness - Hammam-törökfürdő

A török hódoltságnak köszönhető, hogy Magyarországon a XVII. században újjáéledt a fürdőkultúra. A muzulmán vallásban ugyanis fontos szerepe volt és van a fürdés szertartásának. Mohamed próféta állítólag azt vallotta, hogy a tisztaság jó hatással van a nemzőképességre, ezért a mohamedánok szent napján, pénteken tisztasági fürdőt, vagyis hamamot rendelt el. A hamam szó egyébként az arab hamm (hő) szóból ered, ezért ők hammamnak hívják és írják.

A fürdőt annak idején olyannak építették, hogy kifejezze és szimbolizálja az Allah által teremtett világot. A fürdőzés szabályai – miként a hamam felépítéséből is kiolvasható – lefektetettek voltak, maga a terem elrendezése kijelölte a művelet menetét, hiszen a különböző hőfokú termekből csak meghatározott sorrendben lehetett továbbhaladni (meleg-langyos-hideg-száraz). A hamamban a meleg levegő magas páratartalma ellazítja az izmokat, serkenti a vérkeringést és a káros baktériumokat, kórokozókat is elpusztítja. Egy tradícionális hamam fürdő három egymással összekötött helyiségből áll. A forró helyiség (hararet) általában kupolás, félhomályos, körben kisebb medencék helyezkednek el. Ezen a részen található az a nagyméretű, szögletes, lapos kő, amelyre a vendégek lefekszenek.
A csarnok sarkaiban álló négy, különböző hőmérsékletű gyógyvízzel telített medencében áztatjuk magunkat kedvünkre. A lényeget persze szem előtt tartjuk, a húszpercek „fürdőzés” célja, hogy testileg és lelkileg felkészüljünk a folytatásra.
A mesterek egy-egy medence vizével többször leöntik a kupola alatt található lapos, melegített márványt, majd felfekszünk rá. Kis dézsából kétszer leöntik a testünket, külön a lábunkat, a hátunkat és a karunkat. Aztán olívaolajos szappannal kenik be a testünket, amit valami puha törlővel dörzsölnek át, majd vízzel lágyan leöblítik a bőrünket. Utána ugyanez ismétlődik, csak habosított formában. Szinte fellélegzik a bőrünk, a mester leradírozott róla minden szennyeződést.
Kellemesen izzadunk a gőzben, ahol természetesen zuhanyozni is lehet. Tizenöt percet töltünk a kamrában, aztán megtörülközünk és átmegyünk a hamam harmadik helyiségébe. Itt szinte teljesen sötétben finom, áthatóan meleg olajjal – mint megtudjuk, borsmenta illóolaj, mely antibakteriális, vérbőséget okoz és frissít – átmasszíroznak bennünket tetőtöl talpig. Érezni, ahogy a tiszta pórusokon át az anyag beleivódik a testünkbe.